Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 16:11 - Стойл Финджиков..Боримечката..един не довършен раговор
Автор: muntzer2 Категория: Хоби   
Прочетен: 3383 Коментари: 5 Гласове:
0



Re: !!!нови [re: Boдeндyx®]
 Автор kakata (от Тобосо)

… Преди това, църквите бяха длъжни да си предават бюджетите на кметовете и в Комитета, тоест явно са имали счетоводна отчетност.
Интересно, е че видях с очите си книгата на Панагюрската евангелска църква, някъде в края на 19 век как хората са записвали всеки грош като приход и разход - за масло за лампите, за свещи. Имали са някаква комисия, в окято е членувал и Боримечката.



 Re: !!!нови [re: kakata]
 Автор :muntzer2 (Георги Димитров)

може ли да ми кажеш коя Боримечка????


Re: !!!нови [re: muntzer2]
Автор kakata (от Тобосо)

Знам ли, най-вероятно този от романа на Иван Вазов. За него се знае, че е реална личност.



 

Re: !!!нови [re: kakata]
Автор muntzer2 (Георги Димитров)

 

А? Ти си гледала отчетите на православаната черква, ли?



Re: !!!нови [re: muntzer2]
Автор  kakata (от Тобосо)

Не, на евангелската. Боримечката е бил евангелист.
Въпросът е, колко чисти и почтени са били хората тогава.



Re: !!!нови [re: kakata]

Автор muntzer2 (Георги Димитров)

Да иска ни се да е бил Евангелист!
Финджиков е бил евангелист но не е бил Боримечката!



Re: нови [re: kakata]
Автор muntzer2 (Георги Димитров

БОРИМЕЧКАТА (ИВАН ТАНКОВ КОЗАРЕВ)
Участник в Априлското въстание. Родом от гр. Клисура. Участвал в сраженията на позициите при Зли дол. При изпробване на черешовите топчета Боримечката със своя гръмовен глас предупреждава населението на Клисура да не се плаши от гърмежите. Останал в българската история като синоним на безстрашния силен юнак българин, възправил се срещу вековната империя


Re: !!!нови [re: muntzer2]
Автор kakata (от Тобосо)

 

Абе в книгата на църквата, така пишеше - "Боримечката" и подпис.
Пастора и жена му казаха, че това е същия този с черешовото топче. Тя е панагюрка и съответно се гордее с революционното си минало.
Църквата е основана от конгрешански мисионери. В момента е във владение на Куличев, другите /харизматична група/ напуснаха след като той ги осъди.
Не знам книгата къде е, бях ги помолила да ми я дадат да я сканирам.
Книгата съдържа отчет за приходи и разходи, до последния грош. Съдържа и протоколи от проведени събрания. Аз обърнах внимание на счетоводната част, исках да я сканирам ида я публикувам, да се види с каква отговорност хората са харчили и отчитали църковното имущество.




Re: !!!нови [re: kakata]
Автор muntzer2 (Георги Димитров)

хъм!
значи Финджиков до 1893г поне си е само Финджиков. После Вазов издава "Под Игото" Панагюрци се сещат кой им е топчията и почват на маитап да му викат "Боримечката". Даже те в Панагюрище са няколко топчии Ф дори не е баш боса. Но значи на базик нашите братя му викат Боримечката понеже те си имат само един топчия. И на Стоил не му харесва в началото ама после си вика какво пук толкова нека си викат. И там по някое време даже почва вече да се пише Боримечката. Нищо че Вазов пише за събития в Клисура не Панагюрище, и че дядо Стоил се е молил не е крещял и псувал като каруцар. А после идват и братята кумунисти и викат сега като ще правим паметник на Априлското въстание какво ще изобразим на него? И отговорниците викат ами Боримечката как кой, ама той не е от Панагюрище бе та даже е литературен герой, я го имало я нямало. Е нищо викат отговорниците черошово топче ли ще е Боримечката ще е.

И така в Клисура един Боримечка в Панагюрище друг Боримечка и в евангелската църква трети. Трябва все пак да подчертамен че най-измисления е комунистическия, понеже дядо Стоил поне е стоял околу топа, нищо че не е бил в Зли дол.

 

image
... Военният съвет определил изработването на едно от черешовите топчета да стане на Зли дол.За протогер, който да извести клисурци да не се плашат, че ще се пробва новото оръдие, избрали Иван Танков. Иван бил млад, около 30-годишен, но от как се помнел все козал бил. Най се бил прочул тоя бабанка отпреди една година, когато из Клисура се разнесла мълвата, че Иван ходил да лови живи мечета в Хайдушки дол. Оттогава му измислили новия прякор – Боримечката.

 

 

Цвятко Събев: ... Що се отнася до проекта на Любен Димитров и Петко Цветков, аз мисля, че основната група не е българска група, не лъха от нея българският въстаник. Не е това, което хората могат да възприемат и като гледа човек фигурата, не възниква у него представата за българския национален дух на това събитие. Това, че авторите са избрали момента "всички на оръжие", е хубаво, но не е това нашенското, българското национално въстание, много рицарство има тук, много кръстоносничество има тук.
Предс. арх. Атанас Кънев: Нещо кралимарковско.
Цвятко Събев: Даже и Крали Марко го няма, защото той има някакъв замах "с един крак на Рила, с други на Пирин" - така е известен Крали Марко в нашата представа. И това не ни удовлетворява. ... В проекта на другаря Минеков и колектив ... тази скупчена група напомня на отбраняваща се група, на някои обкръжени, отчаяни смелчаци, които след малко ще загинат. Не бива да загиват тези хубави хора! ... Разбира се, и фигурата в проекта на Георги Гергов я има, това е малко като Боримечката.
Предс. арх. Атанас Кънев: Направо е това.
Цвятко Събев: Но даже и да е Боримечката, той е литературен герой, който е неповторим и след Априлското въстание, и преди Априлското въстание; и нищо лошо няма в това, че ние можем да се ползваме от този литературен образ за едно такова решение. Нищо в това отношение няма лошо. Вие самите виждате каква е мисълта ми, без да я казвам, но когато все пак се наложи някога да представим Априлското въстание и нашия край, ние търсим някакъв сборен образ. Ние синтезираме Априлското въстание или в черешовото топче, или в Боримечковския образ, или в Хвърковатата чета на Бенковски и в тази масова решителност, за която се споменава в проекта на Величко Минеков, но не е решена поради скупчването на хората. ...

image

http://www.online.bg/kultura/my_html/2081/b_top.htm



Тагове:   Боримечката,


Гласувай:
0



1. анонимен - uAZEHGpUfOftxVNO
25.05.2011 19:36
It was dark when I woke. This is a ray of ssuinhne.
цитирай
2. анонимен - uyHQnCdduI
26.05.2011 14:07
A09vn2 <a href="http://zpktbkovhzgj.com/">zpktbkovhzgj</a>
цитирай
3. анонимен - ENiCWRnNCoihZPbV
26.05.2011 20:42
4eHsmq , [url=http://lesulwnprqmg.com/]lesulwnprqmg[/url], [link=http://wiuwogndpjdu.com/]wiuwogndpjdu[/link], http://gezgqqtiamqp.com/
цитирай
4. анонимен - eZGlcCfMHJ
28.05.2011 19:10
vNa3jW <a href="http://evbzwpayhbnw.com/">evbzwpayhbnw</a>
цитирай
5. анонимен - miLhZJCQnctfL
01.06.2011 13:52
oYfWt4 , [url=http://idvfgiwwffol.com/]idvfgiwwffol[/url], [link=http://ehaalxpsrkwy.com/]ehaalxpsrkwy[/link], http://svgtwmihudtc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muntzer2
Категория: Хоби
Прочетен: 1349991
Постинги: 319
Коментари: 1351
Гласове: 488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930