Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2007 17:46 - Скандала околу Мария Генчева ...Американското Девическо Училище Стара Загора 1867г.
Автор: muntzer2 Категория: Хоби   
Прочетен: 13596 Коментари: 33 Гласове:
0

Последна промяна: 23.07.2007 19:24


Мария Гечева родом от Стара Загора, през 1867г е асистент учителка в Американското девическо училище. Тя е сирак и този период живее в мисионерския дом, където евентуално достига до вътрешно убеждение в религиозните съвети предавани и от мисионерите. Евентуално тя приема решава да търси общение с Бог и отърси старите религиозни учения на матерната си вяра народните суеврия.

Според Морс гоненята в Стара Загора започват една година преди това, тоест с неговото пристигане в града. През лятото на 1867г. поради влошеното здрве на съпругта си Теодор Байгтън се завръща в Америка/той е основателя на девическото училище/. Според Морс родителите на асистент учителките ги принуждават да спрат да посещават училището, през 1867г единствено Мариика Генчева отава. В този период тя се обръща към вярата на мисионерите и евентуално се сгодява за Андрей Цанов/без знанието на майка си....АЦ е родом от село Видраре, Ботевградско и е повлиян от Американските мисионери един от първите ученици в Пловдивското Американско училище/. С отварянето на новата учебна година Мариика е възпряна от майка си д апосещава училището, Морс смята че това е постигнато насилствено и се обръща към локалните власти. След като са превикани в конака, мариика се заявява, че е съгласна да остане да живее с майка си ако може да изповядва свободно новата си вяра. След като се прибир ау дома и се забраява да посещава протестанските служби Мария бяга и се крие в мисионерския дом.

В светлината на тази нова ситуация майка и почва да хвърля камъни по прозорците на мисионерския дом и атакува станцията с брадва в ръка. /според Атанас Илйев симпатизант на Американските мисионери тази атака е подстрекавана от Старозагорския съвет/.

Според Чарълз Морс събралата се тълпа пред мисията е била между 40 -100 души, 200 камъка са хвърлени от който 64 влизат през прозорците.

В последствие Морс пише до Американския посланик в Цариград за защита на мисиията, който изисква от Отоманското правителство да защитат мисионерите и да накажат виновниците /учасниците в нападението/. Според Морс делото подължата 2 месеца и половина като Българите използват всякакви машинации да се освободят от отговорност. След като съдът отказва да привика мисионерските учителки Райнолдс и Норкрос да свидетелстват, Морс изисква намесата на Британския посланик в Одрин, Блънт.

Морс бива лъжливо обвинен че е ударил майката на Мариика. С пристигането на Блънт този /вече/международен конфликт е доведен до край. Като резултат 7 души са осъдени на по 3 месеца затвор и задължение да изплатят щетите по мисионерската станция. 15 други получват наказание до 1 месец затвор. Жената която лъжесвидетелств апротив Морс е осъдена на 5 месеца затвор но той изисква само 1 седмица. за тези който през декември все още са в затвора Чарълз Морс изисква от властите да бъдат освободени зя 4 дена по Коледа. След като го молят з амилост Морс осигурява обща амнистия на Нова Година. Интересна е наистина с какво силно влияние Морс се явява след делото. Докато преди пристигнето на Одринския посланик Блънт и Българите и Турците го разиграват сплучливо, след това той почти диктива решенията на съдът. Изглежда отоманското правителство има малък интерес към делото, и гледа на него като вътрешен християнски проблем. Според спомените на Хаджи Господин Славов една от затворените жени почива в конака. За Чарълз Морс делото има положителни последствия за училището и неговия християнски характер !!!!

Евентуално Морс е изместен от Норкрос като директор на училището. Между двамата преподаватели се заражда конфликт който разделя станцията. Морс напуска станцията и Норкрос почива работи в Стара Загора до своята смърт през 1870г. Поради не здравословните обстоятелства в града последната година Норкрос и двете и асистенки Еленка хаджи Иванова и Стомата Дечкова боледуват което разклаща режима на училището. През 1871г. Старозагорското девическо и Пловдивското училище за момчета са закрити и преместени в Самоков.



Тагове:   училище,   Мария,   околу,


Гласувай:
0



1. анонимен - r7ub
23.07.2007 19:18
наистина доста лаично написано - едвам успях да подмина инфантилното околУ (не се пише така на български) и да стигна до фразата: АЦ е родом от Орхане, Ботевградско - един историк който не знае че Орхане е старото име на Ботевград няма какво да пише повече.
цитирай
2. muntzer2 - za r7ub
23.07.2007 19:30
не разбрах коментара ви. Стоян Райчевски дава в книгата си Андрей Цанов веднъж роден в Орхане веднъж в Видраре. Наясно съм че Орхане е Ботевград понеже съм спорил за родното мяско на Цанов и къде точно в Америка е завършил той, чесно казано ме мързеше да проверя името на селото и минах метър, за което се извинявам. направил см необходимите корекции. Планувам в следващите няколко дни да публикувам и репорта на Морс относно случилото се.

Проблем е че съм в САЩ от 15 години и работих по английски текст като самарирах написаното. Възможно е да не звучи зле. bare with me
цитирай
3. muntzer2 - za r7ub
23.07.2007 19:35
не разбрах коментара ви. Стоян Райчевски дава в книгата си Андрей Цанов веднъж роден в Орхане веднъж в Видраре. Наясно съм че Орхане е Ботевград понеже съм спорил за родното мяско на Цанов и къде точно в Америка е завършил той, чесно казано ме мързеше да проверя името на селото и минах метър, за което се извинявам. направил см необходимите корекции. Планувам в следващите няколко дни да публикувам и репорта на Морс относно случилото се.

Проблем е че съм в САЩ от 15 години и работих по английски текст като самарирах написаното. Възможно е да не звучи зле. bare with me
цитирай
4. muntzer2 - za r7ub ...2
23.07.2007 19:39
наистина съжалявам че трябва да редактирам мнението ви. Но мисля че информацията която снабдявате е важна ...ЗАЯЖДАНИЯТА СА ВТОРОСТЕПЕННИ.

Старото име на Видраре е Равнище, тъй че родното място на Андрей Цанов не се е казвал Видраре нито като се е родил, нито като е живял, нито като е умрял. От околУ Равшнище си е бил човека - окръг Орхане.
цитирай
5. muntzer2 - za r7ub ...3
23.07.2007 19:42
citata mi e ot

Stoyan raichevsky "American and the Bulgarians: Till the Constituent Assembly of 1879" Sofia 2003.
str. 131 Vidrare, Botevgrad region
str.149 Ravnishte Teteven region.
цитирай
6. анонимен - 35vu
23.07.2007 20:25
На мюнцер2 не му харесвало когато не бил прав. Но не е и задължително да му харесва на мюнцер2, като че ли ние сме тук сме тук за да му харесва на мюнцер2 или за да не му харесва на мюнцер2. Все едно света се върти околУ Мюнцер2 или Мюнцер2 се въри околУ света. В кръчмето наречено интернет, къде се върти Мюнцер2 даже няма никакво значение. Кой въобще го е грижа? Мюнцер2 пак да се радва, че в кръчмата въобще му се хващат на неграмотните сказки, и то защото нашият Калунчо от Орхане, Ботевградско СЕ възропта, че не била баш тъй работата. Но както правиш на другите, така и те на теб. По-важното е, че по времето на АЦ не е имало ВИДРАРЕ. Това име са му дали баш комунягите, които явно Мюнцер2-3 следва на 2 на 3 за да дезинфомораш обществото. Цитати бол по гугАлъ (кой от кой по-познат): Андрей С. Цанов от Видраре (Равнище), Ботевградско - НАЧАЛО НА ПРОТЕСТАНТСКАТА ПРОПАГАНДА В БЪЛГАРИЯ Маньо Стоянов - www.geocities.com/muntzer2/Nachalo.pdf - тъй че Мюнцер2-3 да следва съветите на буша и да ползва гугълЪТ
цитирай
7. muntzer2 - 35vu
23.07.2007 20:46
tova visoko inteligentno mnenie go zapazvam tuk. Blagodaria za otdelenoto vnimanie.
цитирай
8. muntzer2 - za 35vu -2
24.07.2007 15:39
В книгата "Из миналото на Тетевенско и Ботевградско" от Найден Патев 1936г. София.

"за да бъде обаче подкрепен с автентични и проверени данни и факти по отношение на миналото на селото ще цитирам няколко мисли маногозаслужилия българин стар книжовник и народен труженик покойния Андрей С. Цанов: ..." Описвам Видраре, каквото то беше преди 75-80 години, когато аз бях момче. Мисля че няма да сгреша ако кажа, че бе най-голямото село в околията, простиращо с еот Джуров и Космата до Черни Връх и Драгойца ...В землището на Видраре, включено и село Равнище, което едно време бе част от Видраре, има някои старини..." цитат от сттията на АЦ. публикувана в в. Мир брой 9479 отк. 13 Феб. 1932г. "
цитирай
9. анонимен - Светла Енчева
29.08.2007 16:40
Ето една от причините, поради които българското интернет пространство не ме привлича особено. Човек се опитва да направи нещо и все се намират такива, които да реагират с обиди и негативизам. Всеки, който се интересува от историята на протестантството в България, трябва да е изкючително благодарен на Георги за материалите, които е намерил и които не крие, а предоставя на всички желаещи. Ако има някакви наточности в това, което е написал, би могло да се направи корекция кротко и с уважение, а не да се напада.
цитирай
10. muntzer2 - Cornell Records
28.11.2007 17:14
samo da dobavia v Cornell alimni record na Tsanoff, A pishe che e ot Vidrare, prisustval tam 1870g. po kusno 1907g. tuk uchi i sinut mu Radoslav A. Tsanoff koito puk se e pisal ot Plovdiv i toi kato bahsta si prestoiava tam 1 godina.
цитирай
11. анонимен - lzsCrlQGcxoPiiQtq
25.05.2011 07:46
It's spooky how clever some ppl are. Thnkas!
цитирай
12. анонимен - NccuEGbhiAAz
25.05.2011 10:48
AFAICT you've covered all the bases with this aneswr!
цитирай
13. анонимен - tWcBRRxpCeMXGpQOz
25.05.2011 11:14
Thanks for sharing. What a pleaurse to read!
цитирай
14. анонимен - zixJMsoNnpdm
25.05.2011 11:31
More posts of this quality. Not the usual c***, palese
цитирай
15. анонимен - vtVefueUGKhbLRuSW
25.05.2011 11:40
Now I know who the barniy one is, IВ’ll keep looking for your posts.
цитирай
16. анонимен - zcNqmyKabEbduTeqFz
25.05.2011 14:36
1HK7ma <a href="http://qrkmzorlzvni.com/">qrkmzorlzvni</a>
цитирай
17. анонимен - FxjfROpFaFJyVvBMLyy
25.05.2011 15:07
ydj9YA <a href="http://sozhpbcnqree.com/">sozhpbcnqree</a>
цитирай
18. анонимен - mWbfQrWzIGroPoRIJn
25.05.2011 15:18
2s7aEZ <a href="http://cuiwojtywnbn.com/">cuiwojtywnbn</a>
цитирай
19. анонимен - IcvYeMsCsqR
25.05.2011 15:22
mTbXsp <a href="http://wgbyrklxqrbi.com/">wgbyrklxqrbi</a>
цитирай
20. анонимен - DyaxCvGNGhTf
26.05.2011 18:06
jkq1N0 , [url=http://zcozylmpxbir.com/]zcozylmpxbir[/url], [link=http://evrjdfknrdha.com/]evrjdfknrdha[/link], http://aobqcssgoakx.com/
цитирай
21. анонимен - ndfmeGUWM
26.05.2011 18:24
PTP96k , [url=http://bcvrgkdhvlln.com/]bcvrgkdhvlln[/url], [link=http://uefmlpoxrskr.com/]uefmlpoxrskr[/link], http://rpqkwqtsceuo.com/
цитирай
22. анонимен - GSKEOvPWhnLydCR
26.05.2011 18:37
CveHjZ , [url=http://jevgjjlgjzwu.com/]jevgjjlgjzwu[/url], [link=http://iboumkqjumky.com/]iboumkqjumky[/link], http://tfmtlccigezy.com/
цитирай
23. анонимен - cEUcvLbbGJbl
26.05.2011 19:00
h4pS35 , [url=http://gdnyrzhnxrdc.com/]gdnyrzhnxrdc[/url], [link=http://lhghhizsaexd.com/]lhghhizsaexd[/link], http://snlcqrqlnfro.com/
цитирай
24. анонимен - VWDdqDPEyhFLcwUDIkP
26.05.2011 19:00
wgFWVk , [url=http://qjmehvvvttos.com/]qjmehvvvttos[/url], [link=http://vsirnunrgadf.com/]vsirnunrgadf[/link], http://beoowrrdqtfs.com/
цитирай
25. анонимен - lHnhDkGUyaGmu
28.05.2011 16:31
L62lmQ <a href="http://iljuwwoyixlh.com/">iljuwwoyixlh</a>
цитирай
26. анонимен - ITrBiRggYijHSMhhF
28.05.2011 17:01
R2OTv4 <a href="http://juicfvdbmevo.com/">juicfvdbmevo</a>
цитирай
27. анонимен - oDPEERpKuqvBj
28.05.2011 17:05
SVTH2k <a href="http://tyblkcrixrts.com/">tyblkcrixrts</a>
цитирай
28. анонимен - nLNDHJtCwQxrkqAzSiA
28.05.2011 17:43
CHylyS <a href="http://omaxuweafwqd.com/">omaxuweafwqd</a>
цитирай
29. анонимен - XxoyDJpBJC
31.05.2011 19:27
2dMlPF , [url=http://gfrgfzrxlzhs.com/]gfrgfzrxlzhs[/url], [link=http://zdbaooujzoml.com/]zdbaooujzoml[/link], http://bzkvsdwqqbbf.com/
цитирай
30. анонимен - RbsQNOTUtWYQC
31.05.2011 20:01
2xCQoY , [url=http://zjuskcxymhjl.com/]zjuskcxymhjl[/url], [link=http://pfblfmbnfcmq.com/]pfblfmbnfcmq[/link], http://ohejvdirkjyl.com/
цитирай
31. анонимен - nNjnWmsorGMGSZn
31.05.2011 20:16
IP5ke3 , [url=http://wvirmhuhvzsl.com/]wvirmhuhvzsl[/url], [link=http://vpgpqkngtqvv.com/]vpgpqkngtqvv[/link], http://dfrukriesdox.com/
цитирай
32. анонимен - MDwdcltsVOCnrcq
31.05.2011 20:20
VM6d4c , [url=http://iollksvcpwnl.com/]iollksvcpwnl[/url], [link=http://ttjfxnpcgisi.com/]ttjfxnpcgisi[/link], http://bremnygmlfvx.com/
цитирай
33. анонимен - eQsUbsAjeuouNPHFTwa
31.05.2011 20:21
Ub10zZ , [url=http://yrwrezbjxbva.com/]yrwrezbjxbva[/url], [link=http://qdsxtpasvkir.com/]qdsxtpasvkir[/link], http://swtuhxbwwioc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: muntzer2
Категория: Хоби
Прочетен: 1349998
Постинги: 319
Коментари: 1351
Гласове: 488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930